Levering kan ta litt lengre tid på grunn av ferie.

  /  Duftpinner   /  Duftpyramiden – Lær å forstå Arkitekturen bak Parfymekunsten

Duftpyramiden – Lær å forstå Arkitekturen bak Parfymekunsten


Visste du at vi mennesker har bedre luktesans gjennom sommer- og vårsesongene fordi luftfuktigheten er høyere da? Jepp, det er helt fantastisk, og det finnes mange liknende fun facts om evnen vår til å lukte ting. Det viser seg nemlig at alle mennesker opplever dufter på forskjellige måter. Det er fordi luktene som dukker opp rundt oss har en spesifikk sammensetning. Kort fortalt kan vi forstå dette som ulike nivåer eller lag av en duft.

Disse duftnivåene beskrives som «Duftpyramiden». Dette ordet er fortsatt nytt for mange, men om du er hekta på parfymer så skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om det. Hva er egentlig duftpyramiden for noe? Hvor ble dette ordet funnet opp? Hvorfor er de viktig for de som befinner seg i parfymeverdenen? Hopp inn i informasjonsbølgen og få alle svarene på spørsmålene du lurer på rundt Duftpyramiden.

Hva er Duftpyramiden?

Ordet ‘Duft’ beskriver de ulike spesialiserte måtene man kan lukte ting på (luktesans). Derfor er utsagnet ‘Duftpyramiden’ en beskrivelse av de ulike duftnivåene eller lagene. Dette er en virtuell representasjon for å kunne kategorisere de tre notene parfymer består av. Alle duftene vi finner rundt oss gjenkjennes gjennom flyktighetsnivået fra notene sine.

I tillegg består duftpyramiden av tre grunnoter, toppnoten, hjertenoten og base/bakgrunnsnoten. Alle duftnivåene er viktige og inneholder svært spesifikke lukter. Notene som befinner seg i denne pyramiden overlapper og samhandler med hverandre for å utgjøre en nøye-konstruert parfyme. De gjør det også mulig for å oss å lukte basenoten helt fra starten av.

Toppnoten har høyest flyktighetsnivå, så kommer hjertenoten med middels flyktighet og basenoten med minst. På grunn av dette oppsettet er det lettere for parfymeskaperne å konstruere parfymene sine ved å gi dem en harmonisk struktur. Om du sjekker opp historien rundt duftnoter vil du raskt finne tilbake til 1940-tallet. Disse notene er et konsept som ble lært bort av tidligere parfymeskaper Jean Carles Givaudan, og som har hjulpet parfymeforskerne med å forstå duftstrukturen bedre. Denne mannen er også grunnleggeren av Miss Dior og Ma Griffe av Carven.

De 3 Notene i Duftpyramiden

 • Toppnoter

Den veldig friske og mest flyktige noten som vi lukter umiddelbart kalles for toppnoten. Med en gang fordampingen av parfymen begynner vil du lukte denne noten. Den er lett, og siden den er den aller første noten vil den blekne vekk litt etter en stund, rundt 5-15 minutter.

Vi kan lukte toppnotene med en gang, i samme øyeblikk som at parfymen berører huden vår. Det er disse luktene vi merker i begynnelsen, og det er derfor disse vi legger merke til raskest. Vi kan tenke på disse toppnotene som førsteinntrykket for alle parfymer, som er grunnen til at denne bør være imponerende og skarp. Jo sterkere toppnoten er, jo mer tid vil den gi hjertenoten til å begynne å vise seg.

Mange viktige duftfamilier består av en god toppnote. Her er noen av dem: Gran, Sitron, granbalsam, Peppermynte, Grapefrukt, Blodappelsin, Furu, Basilikum, Anis, Bergamot, Appelsin, Rose og Lavendel.

 • Hjertenoter

‘Hjertenoten’ er noten vi legger merke til når toppnotene blekner bort. Disse kjennetegnes også som “kurvaturen” på parfymen. I tillegg er denne noten i duftpyramiden den varmeste, og vi kan også anse den som sjelen av duften. Denne henger igjen i opp til fire til seks timer, som gir veldig god tid til basenotene.

Om vi ser etter råmaterialene som er best for hjertenotene bruker de som regel å være frukt eller blomster. Her får du en overskt over typiske frukter og blomster du finner i en hjertenote:

Blomster: fiol, mimosa, iris, broomblomst, rose, peon, jasmine, ylang-ylang, blossom absolute, tuberose, lilje, frangipani og nellikblomst.

Frukt: kiwi, jordbær, bringebær, melon, blåbær, bjørnebær, rips, solbær, fersken, plomme, aprikos, mango, pære, pasjonsfrukt, vannmelon, eple

 • Basenoter

Hovedutrykket bak enhver parfyme og grunnlaget i Duftpyramiden kjennetegnes som en ‘Basenote’. Om sanseorganene dine opplever duften som behagelig, er dette fordi basenotene begynner etter hjertenoten. Disse kjennetegnes også populært som ‘signaturnoter’. Bunnotene hjelper med å gi dybde og særpreg til duften.

I tillegg er denne noten et av de mest langvarige og intense duftene fordi den fordamper sakte. Den kan nemlig vare i opp til seks timer, som gjør den svært minneverdig. Du har kanskje hørt at parfymer er forbundet med hukommelsen og minnet vårt? Vi husker mennesker, steder osv. ved å gjenkjenne duftene rundt dem. Dette er bare på grunn av den fantastiske basenoten. Det er denne som gir oss minnet og hukommelsen relatert til parfymen. Vi kan finne de beste basenotene i:

Tre-essenser: sandeltre, seder, eikemose

Dyre-noter: lær, rav, moskus

Eksotiske noter: mandel, patchouli, tonkabønne, vanilje


Duftgruppene du bør vite om

 • Blomsterpreget
  Parfymeelskere over hele verden foretekker som regel den blomsterpregede duftgruppen. Denne er favoritten blant alle gruppene fordi de lindrende og beroligende blomsterduftene får oss til å føle oss friskere og nærmere naturen. Uansett hvilken anledning det er snakk om kan man aldri slå feil med blomsterdufter.
 • Tre-preget
  Vet du hvilken duftgruppe menn foretrekker? Jepp, de treaktige duftene. Dette er en skikkelig maskulin duftgruppe fordi menn ofte går for dem og foretrekker dem ovenfor andre. I denne gruppen finner du unike og kraftige noter som sandeltre, vetiver, mose osv. Denne gruppen har også en kraftig naturessens, som gir følelsen av ekstra styrke.
 • Sitruspreget
  Er du klar over at sitrusdufter fungerer kjempebra på å redusere stress? Jepp, når vi hører ordet sitrus føler vi oss ofte naturfriske, livlige og skarpe. Derfor handler denne duftnoten bare om naturlig preg. Disse duftene har nemlig en lettere, friskere energi som er perfekt til sommeren.

  Konklusjon
  Den vakre arkitekturkunsten bak parfymer kommer fra en perfekt synktronisering mellom topp-, hjerte- og basenotene. Disse tre nivåene – som beskrives i Duftpyramiden – definerer sjelen og essensen i alle dufter vi finner rundt oss i detalj. Kort fortalt er dufter en type magi vi alle trenger i livene våre for å forskjønne og forbedre dem!
ABONNER PÅ NYHETSBREV

Få de beste tilbudene på mail

d
Kjøp et gavekort

Få 10% rabatt i tillegg!

Dufter du ikke kan leve uten!

Varsle meg Vennligst oppgi din e-postadresse, så gir vi deg beskjed når det er på lager igjen.